Catarare in Piatra Craiului

Santinela Padinii Închise

În inima masivului calcaros al Pietrei Craiului, Santinela Padinii Închise, un traseu de cățărare de 3 lungimi de coardă, atrage atenția turiștilor care, în drum spre refugiul Diana, întâlnesc în pădurea întunecată un zid uriaș de piatră. Acest traseu, puțin cunoscut, combină pasaje delicate cu peisaje impresionante și oferă o experiență frumoasă pentru cei care se încumetă să-l parcurgă.

Intrarea pe traseu se face din punctul în care se părăsește poteca marcată pentru a intra în Padina Închisă, Santinela ridicându-se impunător pe flancul stâng al văii. Pe partea stângă se află o muchie, accesul făcându-se printr-o fisură pe partea dreaptă a acesteia. De la baza traseului, se poate observa un piton în fisură și, mai sus, încă două pitoane (P-uri).

Prima Lungime (55m, 6+/7-)

După ce am urcat fisura evidentă, am traversat ușor spre stânga pentru a asigura la pitonul cu inel, apoi am continuat cățărarea pe fața verticală din stânga fisurii inițiale. O traversare ușoară spre dreapta ne-a permis accesul la o mică surplombă, unde am găsit prize bune la mâini, dar și dificultăți în înaintare din cauza pământului ud din fisuri și a vegetației (copăcelul de sub ieșirea din fisură a curs cu pământul ud). Din dreptul surplombei, am continuat cățărarea spre stânga, urmând linia de pitoane, și am trecut de creasta care se conturează în stânga. De aici, am mers doar vertical, iar după ce am trecut ușor pasul cotat artificial A0, am continuat până am întâlnit un prag confortabil unde am regrupat la un copac și la mobile. Ultima parte este caracterizată de copaci și multă vegetație.

A doua Lungime (50m, 6/6+)

Din regrupare, am traversat 4-5 metri la dreapta până am intrat în hornul evident. Am continuat cățărarea pe horn pe pragurile de iarbă, apoi dificultatea a venit la ieșirea din horn, unde prin mișcări atletice am ieșit pe fața din stânga, apoi imediat am continuat spre dreapta pentru a prinde următoarea fisură/horn. Cățărarea devine puțin mai dificilă, iar ieșirea din horn a pus la încercare psihicul capului de coardă fiind expusă și lipsită de prize solide.

A treia Lungime (40-60m)

Am continuat traseul în diagonală dreapta pentru a prinde muchia ce se conturează și am asigurat la mobile destul de rar, într-o lungime care nu are nimic notabil. Regruparea am făcut-o la primul copac gros, după care am continuat la liber până la punctul de retragere.

Retragere

După ce am mai înaintat la liber (totuși zona este friabilă și expusă) aproximativ 7-10 minute de la a 3-a regrupare, am identificat copacul de rapel fix pe marginea crestei, unde acum sunt 3 cordeline. Am făcut 2 rapeluri lungi de 60 de metri prin vegetație deasă și am ieșit puțin în amonte de unde am început cățărarea.

Concluzie

Santinela Padinii Închise este un traseu provocator, bine echipat, care oferă cățărătorilor o experiență tehnică și scenică de neuitat în Piatra Craiului. Indiferent de dificultățile întâmpinate, frumusețea și satisfacția de a parcurge acest traseu compensează cu prisosință efortul depus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *