Grade de dificultate

GRADELE DE CĂȚĂRARE

La nivel internațional se utilizează două cotații pentru pașii tehnici de cățărare, și anume scala UIAA, cu grade cuprinse între I și XII, și scara franceză, cu grade de la 1 la 9, ambele cu subdiviziuni. Aceste grade se acordă pașilor individuali ai fiecărei lungimi dintr-un traseu.

– utilizarea mâinilor este necesară pentru păstrarea echilibrului;

II – începe cățărarea propriu-zisă, fiind nevoie de utilizarea membrelor pe rând;

III – terenul devine abrupt sau vertical, prizele mai puține și, în unele cazuri, pot necesita forță; pasajele pot fi depășite în mai multe moduri;

IV – prizele devin rare și/sau de dimensiune mică; este necesară utilizarea tehnicilor specifice pentru diferite obstacole (hornuri, diedre, fisuri etc.); de regulă, necesită pregătire de specialitate;

V – prizele sunt mici și rare; cățărarea devine delicată sau dificilă (opoziții, bavareze etc.); de obicei, pasajele necesită examinare prealabilă;

VI – prizele sunt foarte mici, rare și necesită, de regulă, o anumită ordine a mișcărilor pentru deplasare; cățărarea poate fi foarte delicată sau foarte dificilă (ex. surplombe);

VII – prizele sunt foarte mici, rare și distanțate; necesită pregătire specială și forță în degete, gheară și echilibru.

 

GRADELE DE ALPINISM

F – Facile, ușor

PD – Peu Difficile, un pic dificil

AD – Assez Difficile, destul de dificil

D – Difficile, dificil

TD – Très Difficile, foarte dificil

ED – Extrememement Difficile, extrem de dificil

ED4: Abominablement Difficile

Scara nivelului de angajament

I: Traseul este scurt și ușor de parcurs. Este posibil să vă retrageți în orice moment. Salvamontiștii pot fi avertizați rapid și vă pot ajuta indiferent de condițiile meteo.

II: Traseul nu este atât de scurt (4 ore sau mai mult). Este posibil să vă retrageți în orice moment. Salvatorii pot fi avertizați destul de repede.

III: Traseul durează o bună parte din zi și este posibil să fie mai izolat de civilizație. Retragerea este posibilă, dar poate fi mai complicată. În caz de vreme rea, salvatorii pot avea dificultăți în a interveni.

IV: Traseul durează o zi întreagă pentru a fi finalizat. Traseul este lung și în general este izolat de civilizație. Retragerea este complicată și poate avea un punct din care întoarcerea este imposibilă. În caz de vreme rea, traseul poate fi periculos, iar salvamontiștii nu pot interveni.

V: Traseul este foarte lung și necesită între 12 și 24 de ore de efort. Accesul este dificil. Retragerea este complicată din start. Întoarcerea rapidă devine imposibilă. Opțiunile pentru retragere sunt puține și dificile. În caz de vreme rea sau orice altă problemă, alpiniștii vor trebui să se bazeze numai pe ei înșiși.

VI: Traseul este lung și poate necesita mai multe zile. Abordarea este de asemenea lungă și complicată, traseul este total izolat. Odată intrat în traseu, nu este posibil să ne retragem sau să ne întoarcem. Opțiunile de retragere sunt trasee grele în sine. Alpiniștii trebuie să fie complet auto-sustenabili.

VII: Toate caracteristicile gradului VI, dar amplificate, ca în cazul pereţilor mari din Himalaya, care necesită o expediţie.

Pentru alpinismul tehnic, gradele sunt insoțite de cotațiile de cățărare (cotațiile UIAA sau franceze), de cotațiile de cățărare pe gheață (WI sau AI, respectiv cascade de gheață sau gheață alpină, 1-8) și, după caz, de cotațiile de cățărare mixtă (M1-M12).

GRADE DE SCHI OFF-PISTE

Cotație alpină

F: Easy (facile)-Ușor
PD: Slightly difficult (Peu Difficile)- un pic dificil
AD: Somewhat difficult (Assez difficile)-destul de dificil
D: Difficult, dificil
TD: Very difficult (Très Difficile)-foarte dificil
ED: Extremely difficult (Extrêmement difficile)-extrem de dificil
EDx: Extremely difficult extended : ED4, ED5, ED6, ED-7…
Gradele sunt urmate de + (greu) sau – (ușor).

 

Grad de coborâre

S1: coborâre ușoară care nu necesită abilități tehnice speciale, cum ar fi drumuri forestiere

S2: Pante largi, ușor de manevrat, poate destul de abrupte (25°).

S3: Pante de până la 35° (echivalent cu cele mai abrupte pârtii din stațiunile de schi, pe zăpadă tare). Necesită abilități bune de schi în toate condițiile de zăpadă.

S4: Pantă de până la 45°, dacă expunerea este scăzută (între 30 și 40° dacă este mare sau pasajul este îngust). Sunt necesare abilități foarte bune de schi.

S5: Pantă între 45 și 50° sau mai mult dacă expunerea rămâne scăzută. De la 40° în sus dacă expunerea este mare. Pe lângă o tehnică perfectă de schi alpin, controlul nervilor devine foarte important la acest nivel de dificultate.

S6: Peste 50° dacă expunerea este mare (ceea ce este adesea cazul) sau întinderi scurte peste 55° cu expunere mică.

S7: Se întinde la 60° sau mai mult, benzi rock înalte pentru a sări sau, în general, teren foarte abrupt sau expus.

 

Expunere

E0: Expunerea este limitată la cea a pantei în sine. Este probabil să vă răniți dacă panta este abruptă și/sau zăpada este dură.

E2: Pe lângă panta în sine, există unele obstacole (cum ar fi rupturi de pantă) care ar putea agrava rănirea.

E3: În caz de cădere, moartea este foarte probabilă.

E4: În caz de cădere, schiorul se confruntă cu o moarte sigură.

 

GRADELE DE CARPATISM

Pentru clasificarea traseelor de carpatism vom utiliza cotațiile utilizate în cățărarea pe stâncă(I-VII)și cotațiile de expunere(E0-E1).