La ultima aventură din Munții Bucegi, alături de o echipă compactă, am parcurs în condiții de iarnă Valea Seacă a Coștilei și Hornul Ascuns din colțul Mălinului(10.12.2023).
Entuziasmați de pătura de nea care s-a așezat peste poalele muntelui, dar care a îmbrăcat elegant și faimoasele creste ale ținutului alpin, am pornit dis-de-dimineață către abruptul nordic al Coștilei.
Cum în perioada de început de iarnă văile de abrupt din Bucegi sunt la cel mai înalt grad de complexitate și risc abordarea a fost una defensivă. Totuși, având în echipă camarazi dornici de trasee tehnice complexe, am hotărât să prelungim parcurgerea văii (VSC) cu câteva lungimi de mixt în ținutul ascuns al Colțul Mălinului.
După cum cunoaștem istoria, la prima urcare a colțului din 1933 echipa formată din Nicu Comănescu, Nae Dimitriu, Gheorghe Frim și Ion Șincan a coborât prima lungime din Hornul Ascuns în rapeluri până la imensul Bolovan, după care au traversat către ceea ce s-a numit ulterior Strunga Neagră.
Ne întoarcem la firul povestirii și dorim să amintim că parcurgerea Văii Seci a Coștilei (cotație alpină PD+, cotație de cățărare mixtă M3-), ca rută de acces către Colț, nu ne-a pus în dificultate foarte mare, dar ne-a solicitat suficient de mult din cauza pasajelor de cățărare greu de protejat, destul de spălate și greu de cățărat in condiții mixte. Ajunși în Brâul cu Jnepeni, când doream să ne încărcam bateriile și să ne hidratăm, ne-am intersectat neprietenos cu un vânt rece polar care ne-a grăbit accesul către baza Hornului Ascuns.
Grăbiți de gerul specific zonelor nordice care se resimțea din ce în ce mai intens la fiecare secundă petrecută pe loc, ne-am echipat rapid și am pornit ascensiunea pe cele două lungimi de coardă.
Cățărarea mixtă în horn (cotație alpină AD, cotație de cățărare mixtă M3+, angajament III, nivel de asigurare R3) a presupus o atenție sporită, respectiv angajament, dar a fost o ascensiunea foarte frumoasă și spectaculoasă pe o zonă ușor expusă și friabilă.
Am continuat frumoasa ascensiune pe creasta îngustă a Mălinului și am trecut cu emoții pasajele expuse ce traversează zona cuprinsă între Dintele dintre Colți și Colțul de Sus, până în Brâul Mare. De aici am continuat până în Valea Priponului de unde la lumina frontalei am ajuns cu pași vioi în Bușteni.
A fost o tură de alpinism solicitantă, dar și fermecătoare, în care antrenamentul nostru intens a fost răsplătit din plin de peisajele alpine.
Dacă vrei să vezi mai multe fotografii din turele noastre accesează albumul foto Hornul Ascuns.
Persoanele interesate să participe la activitățile organizate în cadrul proiectului #mountain.xp sunt rugate să ne contacteze direct.
Lasă un răspuns