În urmă cu câteva zile am organizat un atelier despre tehnica de short-roping (coardă scurtă) în munții Piatra Craiului și Munții Făgărașului.
„Short roping” este o tehnică dezvoltată în Munții Alpi și care implică utilizarea unei corzi scurte pentru a ghida persoane printr-un teren expus, astfel încât să-i protejeze de posibile alunecări sau căderi.
Această tehnică are două componente distincte. Prima componentă presupune ca ghidul/liderul și participanții la tură să se deplaseze împreună, la o distanță relativ mică unul față de celălalt (de regulă mai puțin de 2 metri). Acest mod de deplasare oferă ghidului/liderului un control ridicat asupra grupului, reducând semnificativ riscul de alunecare sau cădere. Nu se utilizează asigurări tradiționale, ci ghidul/liderul se deplasează și ține coarda într-un mod care îi permite să oprească o alunecare printr-o mișcare rapidă și să mențină coarda tensionată cu o mână.
A doua componentă, cunoscută sub denumirea de „short pitching”, implică stabilirea rapidă a asigurărilor pentru a proteja participanții în situațiile în care deplasarea împreună nu oferă suficientă securitate.
Atelierul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a accentuat aspecte practice esențiale în contextul condițiilor de iarnă și terenului montan.
Tematica practică a inclus două componente majore: deplasarea în regim de coardă scurtă și deplasarea în coardă lungă (5-10m) cu asigurare statică de sus. Fiecare exercițiu a fost adaptat la dificultatea tehnică specifică terenului, îndreptându-se către asigurarea eficientă în condiții de teren expus și adaptabilitatea la variabilele specifice.
Desfășurat într-un mediu alpin relevant (parcurgerea de văi și creste), atelierul s-a concentrat pe progresul participanților prin intermediul diverselor etape de abordare, respectiv asigurarea în teren de dificultate moderată, metodele de deplasare în teren expus, adaptarea la teren, management-ul grupului și gestionarea riscurilor specifice.
Eficiența tehnicii de asigurare în coardă scurtă a fost subliniată drept cheia pentru o deplasare sigură în teren moderat și expus. Cu toate acestea, s-a subliniat că, în absența unei baze solide de cunoștințe și a exercițiului corespunzător, această tehnică poate deveni periculoasă și neadecvată dacă nu este aplicată cu precizie și adaptată la specificul terenului.
Atât „short roping”, cât și „short pitching ” sunt metode estențiale atunci când există constrângeri de timp și grupul trebuie să se deplaseze rapid în siguranță. De asemenea, aceste tehnici sunt folosite în mod regulat în cadrul alpinismului și a carpatismului (scrambling-ului), fie în urcare, fie în coborâre, deoarece gestionarea eficientă a timpului este întotdeauna esențială.
Acest atelier tehnic nu a fost doar o experiență educațională, ci și o oportunitate concretă pentru participanți de a aplica și de a consolida noile cunoștințe dobândite. Prin abordarea concentrată pe aspecte tehnice și practice, cursul a furnizat participanților instrumentele necesare pentru pentru a-și dezvolta abilitățile într-un mod sigur și controlat.
Dacă vrei să vezi mai multe poze din turele noastre accesează albumul foto Atelier short-roping 2023.
Lasă un răspuns