Recent am schiat în abruptul nordic al Caraimanului unde am coborât pe schiuri Albișoara Crucii (cotație schi-alpinism D, E2, S5, 700m).
Abordarea de schi a fost defensivă având în vedere înclinația culoarului nordic care depășește pe alocuri 50⁰, iar obstacolele prezente pe linia de coborâre pot aduce consecințe grave în urma unei căderi.
Totuși, pe lângă derapaje și viraje sărite, Albișoara Crucii oferă și pasaje largi cu înclinație mare unde am efectua viraje cursive la viteză medie.
Valea s-a prezentat în condiții foarte bune pentru coborârea pe schiuri. Astfel, zăpada proaspăt depusă a facilitat coborârea prin viraje, aceasta a curs odată cu tăierea pantei, favorizând în același timp efectuarea virajelor. În situația în care zăpada ar fi înghețată pe tot culoarul schiurile ar fi foarte greu de controlat, din acest motiv primăvară sunt toate șansele ca zăpada să fie numai bună de schiat, cum de fapt este în tot masivul, problemele fiind la săritorile descoperite și la avalanșele de topire.
Culoarele înguste (săritori) din zona inferioară le-am coborât prin descățărare folosind colțarii întrucât erau acoperite cu zăpadă tare bine consolidată.
Cotată ca fiind una din cele grele văi din Bucegi, coborârea pe schiuri a Albișoarei Crucii necesită o bună condiție fizică, psihică și tehnică, dar și o planificare minuțioasă, tura fiind recomandată doar celor cu experiență riguroasă în controlul schiurile în zăpadă naturală, dar care au si abilități avansate de alpinism.
Această postare are rolul de a promova activitatea de schi off-piste pe văile din Bucegi, dar nu încurajează persoanele care nu stăpânesc noțiunile teoretice și practice de abordare a văilor de abrupt (a se citi și a se înțelege cotația traseelor de schi-alpinism) la coborârea pe schiuri să se expună pe astfel de pasaje.
Pentru accesul în această perioadă în zona de abrupt recomandăm să se țină cont de condițiile meteorologice, precum și de sfatul salvamontiștilor și al ghizilor montani.
Lasă un răspuns