Diana din Turnul Mare al Dianei

Traseul Diana din Turnul Mare al Dianei

În cadrul modulului de dezvoltarea profesională continuă, Cățărare pe stâncă cu clienți, organizat de către Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, am cățărat împreună cu Marian Anghel și Florin Ocolișan traseul clasic Diana din Turnul Mare al Dianei, Piatra Craiului.

Dezvoltarea profesională continuă (CPD – Continuing Professional Development) este o obligație profesională a ghizilor internaționali de drumeție montană (IML – International Mountain Leaders) care constă în actualizarea și revalidarea cunoștințelor și competențelor profesionale. Această cerință este obligatorie pentru membrii asociațiilor afiliate internațional în cadrul UIMLA și, prin extensie, obligatorie pentru membrii Societății Ghizilor și Liderilor Montani. Mai multe informații găsiți pe site-ul SGLM.

Traseul Diana 4A (5c,A1) este situat într-o zonă frumoasă de cățărare cu trasee deschise în anii 50` și are o primă lungime care nu este foarte accesibilă la liber/rotpunkt ( grad 7 UIAA).

De asemenea, multe din protecții fixe vechi sunt de o calitate îndoielnică, aspect ce poate influența parcurgerea la liber, dar în stil artificial (susținere statică) ele încă suportă încărcătura pe care o dă cățărătorul.

Astfel, în prima lungime de coardă (40 m) am început cu o fisură ușor surplombată pe care am parcurs-o artificial-A0, apoi am traversat diagonal către o surplombă-cu un mic tavan final, pe care am cățărat-tot artificial-A1, cu ajutorul scărițelor.

După ce mișcările susținute de artificial ne-au solicitat rezistența pe ieșirea dificilă din surplomba amintită am ajuns pe un prag de iarbă unde am regrupat comod, în bătaia vântului agresiv, la 4 pitoane vechi dispuse paralel.

În a doua lungime de coardă (55 m) după o cățărare ușoară pe un perete bogat în prize de unde am avut o priveliște frumoasă către Turnul Galben al Dianei, unde cățărau ceilalți colegi-ghizi montani, ne-am orientat la 90⁰ dreapta pe  terasa spațioasă înierbată pe care am pășit fără griji și am avut astfel un  moment de relaxare în care delicatele raze de soare ne-au ajutat să ne dezmorțim. În continuare am urcat o fisură verticală frumoasă grad 4+ care ne-a adus sub un tavan micuț unde am făcut o trecere la echilibru către stânga. Pe un horn înierbat am regrupat comod la două pitoane cu inel, protejați de vântul aprig care lovea cu putere peretele creând turbulențe.

Lungimea a treia (50 m) începe, după ce am mai continuat aproximativ 10 m pe trepte de iarbă atenți pentru a nu disloca firavele bucăți de stâncă înfipte, cu un horn care se adâncește într-o grotă, pasaj pe care l-am cățărat în ramonaj având pe latura dreaptă un pasaj destul de susținut (6+/7-) către care am fost nevoiți să ne orientăm pentru a ieși din horn. Mai departe, după ce am mai urcat vertical pe teren accesibil ne-am orientat în partea dreapta către o traversare foarte frumoasă pe sub tavanul imens în care pentru protecție am folosit mai multe asigurări mobile (friend-uri). După ce am trecut de tavanul oblic am cățărat pe la baza peretelui un horn susținut (6+) care ne-a scos pe o traversare expusă, dar destul de ușoară, pasaj în care ne-am relaxat după cățărarea susținută din această lungime.

Lungimea a patra (60 m) ne duce în Muchia Padinei Popii fără mari dificultăți în cățărare, dar pe un teren destul de greu de protejat. Totuși, lungimea este foarte frumoasă, ușor de abordat și oferă un moment de relaxare pentru perspectivele inedite asupra zonei alpine.

După ce am continuat ascensiunea pe Muchia Padinei Popii am coborât pe Vâlcelul Trecătorii Forțate printre marea de jnepeni,  iar apoi un rapel de 60 de metrii ne-a scos în poteca turistică.

Schița traseului făcut de Marian Anghel o puteți găsi pe site-ul ClimbRomania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *