Custuri făgărășene

Muchia Laita din Munții Făgărașului

Parcurgerea în condiții de iarnă a traseului alpin Muchia Laita din Munții Făgărașului.

Dimineața la Bâlea Lac a început promițător cu vreme stabilă și cu vizibilitate bună către crestele alpine care protejează asemenea unor ziduri imense căldarea glaciară.

Încrezători am pornit de la Bâlea Lac către Valea Doamnei și am urcat în creastă prin Curmătura Văroasă la peste 2.000 m unde grăbiți de ger ne-am echipat, hidratat și alimentat.

Am pornit către nord pe creastă care nu ne-a pus nici un fel de probleme din punct de vedere tehnic, iar între rafalele puternice de vânt ne-am bucurat de peisajul alpin hibernal oferit de piscul ascuțit al Lăițelului, de Căldarea Pietroasă a Doamnei și de Turnul Paltinului. În apropiere de vârful Laita  creasta devine mai tehnică și prezintă pasaje expuse, iar noi am fost întâmpinați de vânt puternic, de ceață și de viscol, condiții care ne-au îngreunat ulterior retragerea către Căldarea Bâlei.

A fost o tură de alpinism ușoară din punct de vedere tehnic (cotație alpină F), dar spectaculoasă, în care ne-am bucurat de o ascensiune solicitantă, dar și de peisaje superbe oferite de zona alpină.

Traseul nu a prezentat mari dificultăți tehnice, dar a necesitat folosirea echipamentului de protecție specific parcurgerii traseelor alpine în condiții de iarnă și efectuarea unor manevre de coardă (short-roping).

Dacă vrei să vezi mai multe poze din turele noastre accesează albumul foto Muchia Laita.

Persoanele interesate să participe la activitățile organizate în cadrul proiectului #mountain.xp sunt rugate să ne contacteze direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *