În vara anului 1939 (2 iulie) echipa formată din Titi Ionescu, Fr. Bauschke, I.I Dunăreanu, El. Haberman reușește să parcurgă în premieră traseul cunoscut în zilele noastre drept Umerii Pietrei Craiului. Ascensiunea care a reprezentat stabilirea unei noi rute de abrupt în Masivul Piatra Craiului va duce la o cunoaștere mai detaliată a abruptului apusean.
Traseul care se desfășoară pe aproximativ 500m diferență de nivel este o ascensiune de stâncă cu pasaje de cățărare în general ușoare, dar prezintă și porțiuni expuse care trebuie abordate cu grijă și echipament destinat activității de carpatism.
Intrarea în traseu se face din Șaua Tămășelului și este reprezentată de 3 variante, respectiv intrarea în traseu prin parcurgerea Bârsei Umerilor-cel mai sudic afluent al Bârsei Tămășelului, prin cățărarea hornului folosit inițial la premieră și prin cățărarea feței care pornește din Valea Tămășel.
Pe parcursul ascensiunii în abrupt întâlnim puncte de belvedere asupra abruptului, precum „La Pridvor”- 1820m sau intersecțiile cu Brâul de Mijloc-1920m și Brâul de Sus-2040m, zone de unde avem perspective frumoase asupra vârfului Lăncii, Poiana Închisă și Amfiteatrul Acelor.
Partea formată din hornuri și săritori se întinde pe aproximativ 100m diferență de nivel din zona Umărului de Jos și Brâul de Mijloc și poate fi parcursă la liber cu atenție la grohotișul de pe vâlcel.
Chiar și după atâția ani de la parcurgerea în premieră a traseului alpin și în momentul de față ascensiunea Umerilor Pietrei Craiului reprezintă un prilej excelent de cunoaștere și explorarea a Abruptului Marelui Grohotiș.
Dacă vrei să vezi mai multe poze din turele noastre accesează albumul foto Umerii Pietrei Craiului.
Persoanele interesate să participe la activitățile organizate în cadrul proiectului #ropeLife sunt rugate să ne contacteze direct.
Lasă un răspuns