Snow lab/ Analiza stabilității straturilor de zăpadă: Ghid practic pentru studiul zăpezii

Iarna aduce cu sine nu doar frumusețea culmilor înzăpezite, ci și provocările legate de siguranța în mediul montan. Mersul pe sau prin zăpadă poate oferi indicii cruciale despre stabilitatea mantiei de zăpadă, iar în acest articol vom explora metodele de evaluare și precauție în zonele relevante.

Indicii sub picioare

Fie că străbați zăpada tare sau moale, înghețată sau umedă, fiecare pas poate dezvălui informații esențiale despre comportamentul stratului de zăpadă. Observarea ruperii zăpezii sub picioare, în special când se produce în blocuri sau cu sunete scârțâitoare asociate propagării plăcilor de vânt, reprezintă semne clare că este necesară o investigație suplimentară.

Profilul zăpezii și studiul zăpezii  

În plus față de informațiile din buletinul de avalanșă și observațiile generale, realizarea unui profil al zăpezii (săparea unui zid în mantia de zăpadă cu o înălțime de 120-150cm) aduce o perspectivă detaliată asupra straturilor existente.

Aspecte cheie:

  • Locația profilului: Alege o locație reprezentativă cu zăpadă virgină uniformă.
  • Siguranță: Evită locurile expuse la pericole și alege zone sigure pentru analiză, dar relevante.
  • Aspecte importante: Identifică câte straturi sunt în mantia de zăpadă, stabilește grosimea straturilor, identifică tipul și dimensiunea cristalelor și apoi fă un test de duritate pentru fiecare strat identificat.

Testul de Compresie:

O coloană de zăpadă cu dimensiunile 30cm x 30cm x 1-1.5m izolată de restul stratului poate fi utilizată. Progresiv, încarcă coloana și notează rezultatele pentru interpretare.

curs alpinism

Interpretarea rezultatelor

După realizarea testului de compresie, interpretează rezultatele pentru a identifica posibilele straturi slabe și probabilitatea ruperii acestora. Acest proces, corelat cu un test de compresie extins pentru a evalua propagarea ruperii, poate oferi indicii cruciale pentru a lua decizii informate în teren.

Păstrează aceste sfaturi în minte în timp ce te bucuri de explorarea iernii, asigurându-te că fiecare pas este un pas în siguranță în mediul montan înzăpezit și ești conștient de toate riscurile.

Dacă dorești să aprofundezi cunoștințele despre evaluarea complexă a stratului de zăpadă și să participi la experiențe practice, te invităm cu entuziasm să ne însoțești la unul dintre evenimentele noastre marca Lab Snow.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *