Recent am schiat în Munții Bucegi unde am coborât pe schiuri Valea Albă (cotație schi-alpinism AD, E2, S4, 800m).
Abordarea de schi a fost mixtă (ofensiv-defensiv) având în vedere că înclinația văii permite efectuarea virajelor cursive, dar sub stratul superficial de zăpadă proaspătă (3-5cm) ne-am confruntat cu un strat de zăpadă tare și cu bulgări întăriți de la diverse curgeri anterioare.
Valea Albă oferă pasaje largi cu înclinație mare unde am efectuat viraje cursive la viteză progresivă, dar am schiat și defensiv având în vedere că pe linia văii întâlnim și obstacole care pot aduce consecințe grave în urma unei căderi.
Valea s-a prezentat în condiții bune pentru coborârea pe schiuri, dar a necesitat efort suplimentar pentru menținerea traiectoriei și a echilibrului pe pasajele abrupte cu zăpadă tare.
Fiind cea mai frecventată vale de abrupt atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, coborârea pe schiuri a Văii Albe necesită o bună condiție fizică și tehnică, tura fiind recomandată doar celor cu experiență riguroasă în controlul schiurilor în zăpadă naturală.
Această postare are rolul de a promova activitatea de schi off-piste pe văile din Bucegi, dar nu încurajează persoanele care nu stăpânesc noțiunile teoretice și practice de abordare a văilor de abrupt (a se citi și a se înțelege cotația traseelor de schi-alpinism) la coborârea pe schiuri să se expună pe astfel de pasaje.
Pentru accesul în această perioadă în zona de abrupt recomandăm să se țină cont de condițiile meteorologice, precum și de sfatul salvamontiștilor și al ghizilor montani.
Lasă un răspuns