Muchia Netedu-Buteanu

Muchia Netedu-Buteanu în condiții de iarnă

La ultima aventură din Munții Făgărașului alături de o echipă compactă am parcurs în condiții de iarnă creasta Netedu-Buteanu.

Am pornit în zorii unei zile geroase de la refugiul Bâlea Tunel la care am dormit peste noapte și, pierduți prin ceața densă care a transformat căldarea Bâlei într-un teren complet necunoscut, am pășit pe creasta alpină la peste 2.200 m în zona Șaua Netedului.

Odată ajunși în creasta alpină, grăbiți de gerul năprasnic care se resimțea din ce în ce mai intens la fiecare secundă petrecută pe loc, ne-am echipat rapid și am pornit ascensiunea în regim short-roping pe creasta abruptă  cu atenție la fiecare pas având în vedere verticalitatea versantul estic care coboară către Valea Arpășelului.

Pe timpul ascensiunii pe una dintre cele mai înalte creste din Carpații românești am ajuns să depășim plafonul de nori și astfel ne-am bucurat o mare parte din traseu de cadre excepționale cu muchia ascuțită și zimțată, dar și cu vârful Văiuga și cu vârful Plecat care scoteau pe rând capul din nori spre marea noastră uimire.

Parcurgerea crestei Neted-Buteanu (cotație alpină PD-, cotație de cățărare mixtă M2) a presupus o atenție sporită pe tot sectorul de creastă, respectiv angajament, dar a fost o ascensiunea foarte frumoasă și spectaculoasă pe o muchie aeriană.

Traseul nu a prezentat mari dificultăți tehnice, dar a necesitat folosirea echipamentului de protecție specific parcurgerii traseelor alpine în condiții de iarnă și efectuarea unor manevre de coardă (short-roping/short-pitching).

Dacă vrei să vezi mai multe poze din turele noastre accesează albumul foto Netedu-Buteanu.

Persoanele interesate să participe la activitățile organizate în cadrul proiectului #mountain.xp sunt rugate să ne contacteze direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *