Eficiență alpină de vară-modulul I Carpatism/ Scrambling

Eficiență alpină de vară-modulul I Carpatism/ Scrambling


iulie 20, 2024 iulie 21, 2024

Carpatismului reprezintă activitatea care combină elemente de drumeție alpină cu cățărare ușoară pe stâncă și se practică preponderent pe văile de abrupt și brâurile istorice din Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului.

Totodată parcurgerea traseelor de carpatism reprezintă un bun prilej de a cunoaște zone unice din munții amintiți mai sus și de a fi parte din istoria Carpaților, bogăție incomensurabilă.

Deși termenul de carpatism a fost introdus încă din perioada interbelică de către B. Madeleine și Nestor Urechia, ulterior acesta a fost pierdut in peisaj și uneori chiar contestat. Marian Anghel a readus importanța acestui termen în prim plan, iar în zilele nostre termenul este folosit de către ghizii montani din Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, dar și de pasionații de trasee nemarcate.

Cum spuneam în România, carpatismul este practicat mai ales în munții Bucegi și Piatra Craiului, unde văile abrupte, brâurile, hornurile și crestele oferă un teren potrivit, accesibil cu puțin echipament tehnic și câteva manevre de coardă ocazional. Totuși, parcurgerea traseelor de carpatism în siguranță necesită condiție fizică bună, abilități de orientare, precum și cunoașterea tehnicilor elementare de asigurare și cățărare pe stâncă.

Te invităm în luna iulie (20-21) la un atelier introductiv de carpatism, unde vei învăța ce presupune să abordezi eficient un astfel de traseu cu exemple în teren relevant. Atelierul va avea două părți: una teoretică(online) și una practică în Munții Piatra Craiului, în care vei exersa pe teren toate tehnicile prezentate și vei parcurge un traseu de carpatism.

Printre subiectele abordate, atât teoretic, cât și practic, se numără:

– introducerea în carpatism și exemple de trasee;

– echipamentul optim recomandat;

– înțelegerea și interpretarea gradelor de dificultate;

– nodurile uzuale și folosirea lor în context eficient;

– tehnici elementare de cățărare ușoară pe stâncă;

– manevre de coardă și asigurarea partenerului/ short-pitching ;

– scenarii simple de autosalvare si de salvare;

– coborârea în rapel;

– regrupări și ancore în carpatism;

– organizarea unei ture de carpatism.

Atelierul se adresează celor pasionați de munte, cu o bună condiție fizică, care vor să treacă de la drumeție la trasee mai dificile în teren alpin neamenajat. Durata atelierului este de două zile, cu întâlnirea participanților în dimineața zilei de 20 iulie.

Atelierul este susținut de ghizii:

Dan Colniceanu, ghid montan, tehnician de lucru în coarda și salvator internațional, membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani.

Ilinca Stoienică , lider montan internațional, membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani.

Număr participanți: 6-8

Loc de desfășurare: Cheile Râșnoavei, Piatra Craiului

Tariful: 650 lei include:

  • instructajul și asistența pe timpul atelierului cât și pe timpul turei ;
  • include echipamentul comun;
  • nu include taxa de acces în Parcul Național Piatra Craiului;
  • nu include transportul, cazarea și alte cheltuieli personale.

Link de înscriere la eveniment.

 

 

 

Muntii Piatra Craiului

View full calendar