Category: General Atelier de short roping

Atelier de short roping

noiembrie 18, 2023 noiembrie 19, 2023

 

„Short roping” este o tehnică care implică utilizarea unei corzi scurte pentru a ghida persoane printr-un teren expus, astfel încât să-i protejeze de posibile alunecări sau căderi, dezvoltată în Munții Alpi.

Această tehnică are două componente distincte. Prima componentă presupune ca ghidul/liderul și participanții la tură să se deplaseze împreună, la o distanță relativ mică unul față de celălalt (de obicei mai puțin de 2 metri). Acest mod de deplasare oferă ghidului/liderului un control ridicat asupra grupului, reducând semnificativ riscul de alunecare sau cădere. Nu se utilizează asigurări tradiționale, ci ghidul/liderul se deplasează și ține coarda într-un mod care îi permite să oprească o alunecare printr-o mișcare rapidă și să mențină coarda tensionată cu o mână.

A doua componentă, cunoscută sub denumirea de „short pitching” implică stabilirea rapidă a asigurărilor pentru a proteja participanții în situațiile în care deplasarea împreună nu oferă suficientă securitate.

În terenuri cu dificultate variabilă, aceste două tehnici sunt folosite în mod interschimbabil, în funcție de situație.

Deși am discutat despre aceste două tehnici separat, este important ca ghizii/liderii să înțeleagă că o integrare eficientă a acestor metode maximizează potențialul fiecărei tehnici.

Atât „short roping”, cât și „short pitching ” sunt metode estențiale atunci când există constrângeri de timp și grupul trebuie să se deplaseze rapid în siguranță. De asemenea, aceste tehnici sunt folosite în mod regulat în cadrul alpinismului și a carpatismului (scrambling-ului), fie în urcare, fie în coborâre, deoarece gestionarea eficientă a timpului este întotdeauna esențială.

Având în vedere cele de mai sus îți propunem un atelier de short-roping în care ne dorim ca fiecare participant să fie autonom în vedere unei progresii sănătoase în ceea ce privește tehnica, dar și parcurgerea traseelor în siguranță.

Cursul se adresează ghizilor montani și persoanelor care merg constant pe trasee tehnice (alpinism și carpatism) și vor să conducă în siguranță alți participanți la activitățile desfășurate.

Acest curs va avea loc în funcție de condițiile zăpezii din zona Munților Bucegi/Piatra Craiului și va fi condus de către Dan Colniceanu, ghid montan cu numărul de atestare 5910/2017, membru al Societății Ghizilor și Liderilor Montani – o asociație profesională afiliată la nivel internațional cu UIMLA.

Munții Bucegi

View full calendar